Stevia - suikerplantje


Stevia - suikerplantje
Niet winterhard
Steeds vochtig houden.
Veel licht.


 

Stevia plant, caloriearm en zoeter dan suiker.

Uit de bladeren van deze plant wordt natuurlijk zoetstof concentraat gemaakt: STEVIOSIDE, heeft een zoetkracht 200-300x zoeter dan suiker. 
Energie: Stevia heeft geen calorische waarde, dus het levert 0 kcal per gram op. 
Stevioside is stabiel bij een temperatuur van 95°C. 
Hierdoor is het geschikt als zoetstof voor gekookte en gebakken producten. 
De concentratie in de bladeren is ongeveer 15%.. 

Citaat van Professor Jan Geuns die het labo leidt voor Functionele Biologie aan de K.U.Leuven:
"In vergelijking met suiker heeft stevia bijna geen negatieve eigenschappen. "
De voordelen van stevioside als voedingssupplement ter vervanging van suiker zijn groot. 
Het is stabiel, wat wil zeggen dat de chemische structuur ook bij hoge temperaturen niet verandert. 
Suiker doet dit wel: het karameliseert als je het bakt en dat maakt verschillende kankerverwekkende stoffen aan. 
Karamelisatie is een veelgebruikt proces in de voedingsindustrie, maar over de gevolgen zwijgt men als de dood."

"Andere grote voordelen van stevia zijn dat het geen of heel weinig calorieën bevat en niet slecht is voor de tanden. 

Dat je stevia kunt gebruiken voor diabetespatiënten en mensen met obesitas opent bovendien mooie perspectieven. 

Hoge concentraties van stevioside verlagen de bloeddruk van patiënten met hypertensie. 

De concentraties van vetten en glucose in proefpersonen vertonen geen significante wijziging bij inname van stevioside. 

Ook heeft stevioside enkele veelbelovende eigenschappen die nuttig kunnen zijn in de behandeling van diabetes van het type 2. 
Bovendien zijn er geen nevenwerkingen van bekend", aldus conclusie professor Geuns.


De voordelen van Stevia op een rij: